Малко информация за любимата ни напитка - КАФЕТО

История на кафето

Първите исторически за употребата на кафе са от IX век, когато кафето се появило по платата на Етиопия. Според легендата, Етиопските пастири са първите хора забелязали въздействието на кафеина, когато козите сякаш "танцували" след консумация на плодовете на разстението. Овчарят Калди бил първия, който опитал кафените зърна. От етиопия, кафето се разпространило в Египет и Йемен, но за първи път в Арабия зърната били изпечени и сварени, подобно на съвременния метод. До XV век останалата чст от Близкия Изток както Персия, Турция и северна Африка познавали кафето.

От мюсулманския свят кафето достига до Италия и от там до цяла Европа. Напитката се популяризира след като е обявена за христианска от Папа Клемент VIII през 1600г. Първи холандските търговци внасят големи количества кафе въпреки наложената забрана за износ на урови семена и разстения от Арабия. През 1616, Питър ван ден Броек тайно успял да изнесе семена от Аден. По-късно, холандците засяват Java в Цейлон. През 1711 идват и първите пратки с внос от индонезийско кафе от о-в Ява. Кафето става популярно и в Англия, а през 1657г. е внесено във Франция. След битката за Виена през 1683г., пленените турски запаси от кафе се разпространяват в Австрия и Полша.Как да правим турско кафе

Има два начина за приготвяне на турско кафе

1) В джезве се кипва вода и се добавя кафе и захар според вкуса ви. След като кипне кафето се сваля от огъня и после пак се слага за да кипне поне оше два пъти
2) Вторият вариант е да напълните джезвето със студена вода, слагате кафето и захарта и след това ги слагате на огъня докато кипнат

Как да гледаме на кафе


Знаете ли, че кафето крие тайни за вашето настояще и бъдеще?
Гледането на кафе е ритуал практикуван в много части на света от повече от хиляда години.
Обикновено, след като се изпие кафето на по чашата остават зърна кафе. Символите, които те създават могат да се разчитат и да станат ключът към бъдещето на човек.


След като изпиете кафето чашата се завърта 3 пъти в посока, обратна на часовниковата и се и се поставя обърната върху чинийка, за да се оттече. Фигурките се образуват и засъхват след около пет минути.
Чинията показва миналото, чашата – настоящето и бъдещето.

Дръжката на чашата символизира човека, който е пил кафето. Фигурите близо до ръба на чашата и в посока обратна на часовниковата стрелка от дръжката на чашата изобразяват настоящето и близкото бъдеще, а към дъното на чашата - далечното бъдеще. Дъното на чашата изобразява най интимните чувства и мисли на човека, а образите по външните стени показват материалните признаци на близкото бъдеще.

Символи за гледане на кафе И

И – обратно на буквата “Е”, ако не ви тревожи нищо, гответе се за близки тревоги.

ИВА (върба) – този знак символизира тъга, меланхолично настроение, мечтателност:
-Ива в центъра на чашката – не може да се нарече светъл и радостен вашият живот. Но повярвайте, че това ще избледнее, ако вие гледате на нещата с оптимизъм.
-Ива върху цялата чашка – това положение говори за дълбока тъга и скръб, която ще ви сполети.

ИГЛА – предупреждава, че ще чуете думи за нечий успех, който може да не ви е приятен. Означава също възторг от нечии действия:
-Ако е забодена на дреха, означава, че трябва да довършите започната работа.

ИНИЦИАЛИ – без значение дали буквите са една или повече, когато са разположени до някаква фигура, се отнасят за ваш близък или познат. Тълкуването е съобразено с околните фигури:
-Ако се разположени до триъгълник, сочещ с върха нагоре, са на непознат за вас човек.
-Ако са разположени до обърнат триъгълник, чиято основа е нагоре, означават, че около вас има врагове или хора, които искат да ви навредят.

Ако имате нужда от експертна помощ опитайте този гадател.