Малко информация за любимата ни напитка - КАФЕТО

История на кафето

Първите исторически за употребата на кафе са от IX век, когато кафето се появило по платата на Етиопия. Според легендата, Етиопските пастири са първите хора забелязали въздействието на кафеина, когато козите сякаш "танцували" след консумация на плодовете на разстението. Овчарят Калди бил първия, който опитал кафените зърна. От етиопия, кафето се разпространило в Египет и Йемен, но за първи път в Арабия зърната били изпечени и сварени, подобно на съвременния метод. До XV век останалата чст от Близкия Изток както Персия, Турция и северна Африка познавали кафето.

От мюсулманския свят кафето достига до Италия и от там до цяла Европа. Напитката се популяризира след като е обявена за христианска от Папа Клемент VIII през 1600г. Първи холандските търговци внасят големи количества кафе въпреки наложената забрана за износ на урови семена и разстения от Арабия. През 1616, Питър ван ден Броек тайно успял да изнесе семена от Аден. По-късно, холандците засяват Java в Цейлон. През 1711 идват и първите пратки с внос от индонезийско кафе от о-в Ява. Кафето става популярно и в Англия, а през 1657г. е внесено във Франция. След битката за Виена през 1683г., пленените турски запаси от кафе се разпространяват в Австрия и Полша.



Как да правим турско кафе

Има два начина за приготвяне на турско кафе

1) В джезве се кипва вода и се добавя кафе и захар според вкуса ви. След като кипне кафето се сваля от огъня и после пак се слага за да кипне поне оше два пъти
2) Вторият вариант е да напълните джезвето със студена вода, слагате кафето и захарта и след това ги слагате на огъня докато кипнат





Как да гледаме на кафе


Знаете ли, че кафето крие тайни за вашето настояще и бъдеще?
Гледането на кафе е ритуал практикуван в много части на света от повече от хиляда години.
Обикновено, след като се изпие кафето на по чашата остават зърна кафе. Символите, които те създават могат да се разчитат и да станат ключът към бъдещето на човек.


След като изпиете кафето чашата се завърта 3 пъти в посока, обратна на часовниковата и се и се поставя обърната върху чинийка, за да се оттече. Фигурките се образуват и засъхват след около пет минути.




Чинията показва миналото, чашата – настоящето и бъдещето.

Дръжката на чашата символизира човека, който е пил кафето. Фигурите близо до ръба на чашата и в посока обратна на часовниковата стрелка от дръжката на чашата изобразяват настоящето и близкото бъдеще, а към дъното на чашата - далечното бъдеще. Дъното на чашата изобразява най интимните чувства и мисли на човека, а образите по външните стени показват материалните признаци на близкото бъдеще.

Символи за гледане на кафе О

ОБИЦИ – не успявате да намерите средата си и се чувствате неразбрани.

ОБЛАЦИ – очаквайте някакви неприятности:
-Ако са тъмни трудно ще се справите с проблемите.
-Ако са бели и малки ще успеете да преодолеете трудностите с лекота.

ОБУВКА (ДАМСКИ ОБУВКИ) – очаква ви среща, но бъдете предпазливи, тя може да таи опасност.

ОВЦА - благосклонна съдба, трябва да се възползвате от предоставените възможности.

ОГРАДА – не са изключени пречки в работата ви, но са лесно преодолими. Следва успех.

ОГЪН – очаквайте успехи. Не бъдете припрени. Не се поддавайте на емоциите.

ОГЪРЛИЦА – ако е цяла ще имате кандидати за брак, ако не сте семейни:
-Ако е разкъсана край на някакви отношения.

ОКО – наблюдавайте внимателно ситуацията около себе си. Възможни са затруднения, които ще предизвикате с разсеяността си.

ОКТОПОД – опасности от няколко страни.

ОКРЪЖНОСТ – асоциации с халка и съответно сватба:
-Окръжност в центъра на чашката – в брак ще встъпите леко и весело и ще бъдете щастливи с любимия.
-Окръжност горе на чашката – някой от близките ви роднини е решил да стане семеен. Не може да не одобрявате решението му.
-Окръжност долу на чашката – благодарение на собствени усилия и печеливши решения ще съумеете да спечелите и голяма зестра.
-Окръжност, обградена от облаци – проблем, който не могат да решат вашите роднини, отдавна измъчва и вас. Вашето участие ще помогне за по-скорошно разрешаване на проблема. Не се бойте!
-Две окръжности – любов от пръв поглед, ще си загубите ума. Сватбата ще бъде толкова внезапна, че роднините ви няма да успеят да се запознаят с булката.

ОРЕЛ – този символ носи известия – неочаквани и изненадващи, в края на краищата след някаква съпротива, вие ще постигнете победа:
-Орел в центъра на чашката – ще се изпълни ваше тайно желание.
-Орел долу на чашката – дългоочакван успех в замислена от вас цел, вие ще можете да достигнете само благодарение на собствени усилия.
-Орел покрай дърво или под него – на вас могат да ви завиждат, вашата силна натура не познава любовни загуби, в семейството нямате кавги и нещастия.
-Тъмен орел – предупреждава ви за непредвидена трагедия, от която ще се спасите по чудо.
-Орел покрай сърце – макар във вашето семейство отношенията да са гладки, трябва да проявите предпазливост към най-добрия си приятел.
-Орел редом с всякакви животни – на вас ще ви се удаде да победите враг, който дълго ви е пречил в службата.
Орел покрай очертани облаци, орел в небето – вие сте далеч от различни неприятности и душевен смут. В здраво тяло – здрав дух.

ОРЕХОВО ДЪРВО – ако можете да различите този вид дърво, този символ ще ви донесе добро и радост:
-Орехово дърво в центъра на чашката – дърво със златни орехи ще ви подари спокоен живот и любящи, грижливи деца.
-Орехово дърво покрай пътя – предстои ви пътуване при далечни роднини, от които ще се върнете като наследник.

ОСА - проблем в любовта, изненадващи недоразумения.

ОЧИ – непредсказуем знак, всичко зависи от разположението, цвят, форма, съседство в чашката:
-Светли очи отгоре на чашката – ако вашите очи са сини, очаква ви успех. В противен случай, този знак нищо не ви говори.
-Очи долу на чашката – за съжаление трябва да ви предупредим за тежка болест на един от близките ви роднини. Възможна е загубата на близък човек.
-Едно око, широко отворено – вие сте умен, спокоен човек, в бъдеще ви очаква признание.
-Очи в средата на чашката – във вашият живот се задават промени, пазете се!
ОЧИЛА- кавга, силен скандал с роднина.

Ако имате нужда от експертна помощ опитайте този гадател.