Малко информация за любимата ни напитка - КАФЕТО

История на кафето

Първите исторически за употребата на кафе са от IX век, когато кафето се появило по платата на Етиопия. Според легендата, Етиопските пастири са първите хора забелязали въздействието на кафеина, когато козите сякаш "танцували" след консумация на плодовете на разстението. Овчарят Калди бил първия, който опитал кафените зърна. От етиопия, кафето се разпространило в Египет и Йемен, но за първи път в Арабия зърната били изпечени и сварени, подобно на съвременния метод. До XV век останалата чст от Близкия Изток както Персия, Турция и северна Африка познавали кафето.

От мюсулманския свят кафето достига до Италия и от там до цяла Европа. Напитката се популяризира след като е обявена за христианска от Папа Клемент VIII през 1600г. Първи холандските търговци внасят големи количества кафе въпреки наложената забрана за износ на урови семена и разстения от Арабия. През 1616, Питър ван ден Броек тайно успял да изнесе семена от Аден. По-късно, холандците засяват Java в Цейлон. През 1711 идват и първите пратки с внос от индонезийско кафе от о-в Ява. Кафето става популярно и в Англия, а през 1657г. е внесено във Франция. След битката за Виена през 1683г., пленените турски запаси от кафе се разпространяват в Австрия и Полша.



Как да правим турско кафе

Има два начина за приготвяне на турско кафе

1) В джезве се кипва вода и се добавя кафе и захар според вкуса ви. След като кипне кафето се сваля от огъня и после пак се слага за да кипне поне оше два пъти
2) Вторият вариант е да напълните джезвето със студена вода, слагате кафето и захарта и след това ги слагате на огъня докато кипнат





Как да гледаме на кафе


Знаете ли, че кафето крие тайни за вашето настояще и бъдеще?
Гледането на кафе е ритуал практикуван в много части на света от повече от хиляда години.
Обикновено, след като се изпие кафето на по чашата остават зърна кафе. Символите, които те създават могат да се разчитат и да станат ключът към бъдещето на човек.


След като изпиете кафето чашата се завърта 3 пъти в посока, обратна на часовниковата и се и се поставя обърната върху чинийка, за да се оттече. Фигурките се образуват и засъхват след около пет минути.




Чинията показва миналото, чашата – настоящето и бъдещето.

Дръжката на чашата символизира човека, който е пил кафето. Фигурите близо до ръба на чашата и в посока обратна на часовниковата стрелка от дръжката на чашата изобразяват настоящето и близкото бъдеще, а към дъното на чашата - далечното бъдеще. Дъното на чашата изобразява най интимните чувства и мисли на човека, а образите по външните стени показват материалните признаци на близкото бъдеще.

Символи за гледане на кафе З

ЗАЕК – символ на бъдещето, но също страхливост и късогледство:
-В средата на чашката – на вашата неспокойна натура може само да се завижда. Вашият живот протича много бурно.
-Заек, обкръжен от точки или линии – трябва да купите портмонета, защото скоро ще бъдат натъпкани с пари.
-Заек покрай дърво – замислили сте голямо дело. Действайте! Но трябва да сте предпазливи с роднините си. Те биха могли да ви попречат в начинанието.
-Заек надолу с главата – знак за вашата страхливост, непредвидливост. Бъдете внимателни!

ЗВЕЗДА –изразява свободолюбие, силна индивидуалност:
-Звезда горе на чашката – обещава дълъг живот, колкото по-високо, толкова по-дълъг и по-спокоен.
-Звезда, обградена от облаци – животът ви ще бъде дълъг, обаче в напреднала възраст ще ви безпокоят трудности. Когато облаците са по-малко, символиката на знака е по-благоприятна.
-Звезда, обградена от чертички, дребни линии – в старините си ще изпитате болка за вас и децата, които сте възпитали лошо.
-Звезда в краката на човек – не се безпокойте за здравето си, вие имате здраво сърце!

ЗМЕЙ – доста студен символ, олицетворява неискреност, лицемерни отношения, сблъсък с предателство, явяват се хора, предизвикващи неприятност:
-Змей отгоре на чашката – в близко бъдеще вашият враг ще злорадства. Причина за това е нанесената ви душевна рана и страдание.
-Змей в центъра на чашката – това положение обещава победа над стария противник.
-Змей, обкръжен от облаци – на вас ви предстои да изпитате своето мъжество. От опасността, която ви заплашва, можете да се отървете само благодарение на отчаяна постъпка.
-Змей около дърво – огледайте себе си. Защо вие имате толкова много неприятели
-Змей редом с контури на лицето, човек – това положение е предвестник за неочаквано нападение, след това – заплаха за вашето бъдеще.
-Змей, разкъсан на части – не излагайте вашето здраве на риск, възможни непредсказуеми болести.

ЗМИЯ – ако се намира на стените на чашката, навита и ви гледа без агресия, означава мъдрост, до която ще достигнете. Възможност да се обогатите с нови знания:
-Ако е на дъното означава, че имате враг. Някой ви мрази. Имате прикрит неприятел сред хората от най-близкото си обкръжение.

-Ако са много змии попаднали сте в среда, която не е здравословна за вас и скоро ще бъдете наранени от интриги и клюки.


ЗНАМЕ – символ на победни действия, често свързани с пари:
-Тъмно знаме – ще ви провърви далеч от родината, ще имате успех.
-Тъмно знаме на върха – обещава нови успехи, но благодарение на чуждата беда.
-Светло знаме – очаквайте успех, особено в паричните сфери.
-Знаме долу на чашката – бърз растеж, голямо бъдеще във военната област.

Ако имате нужда от експертна помощ опитайте този гадател.