Малко информация за любимата ни напитка - КАФЕТО

История на кафето

Първите исторически за употребата на кафе са от IX век, когато кафето се появило по платата на Етиопия. Според легендата, Етиопските пастири са първите хора забелязали въздействието на кафеина, когато козите сякаш "танцували" след консумация на плодовете на разстението. Овчарят Калди бил първия, който опитал кафените зърна. От етиопия, кафето се разпространило в Египет и Йемен, но за първи път в Арабия зърната били изпечени и сварени, подобно на съвременния метод. До XV век останалата чст от Близкия Изток както Персия, Турция и северна Африка познавали кафето.

От мюсулманския свят кафето достига до Италия и от там до цяла Европа. Напитката се популяризира след като е обявена за христианска от Папа Клемент VIII през 1600г. Първи холандските търговци внасят големи количества кафе въпреки наложената забрана за износ на урови семена и разстения от Арабия. През 1616, Питър ван ден Броек тайно успял да изнесе семена от Аден. По-късно, холандците засяват Java в Цейлон. През 1711 идват и първите пратки с внос от индонезийско кафе от о-в Ява. Кафето става популярно и в Англия, а през 1657г. е внесено във Франция. След битката за Виена през 1683г., пленените турски запаси от кафе се разпространяват в Австрия и Полша.



Как да правим турско кафе

Има два начина за приготвяне на турско кафе

1) В джезве се кипва вода и се добавя кафе и захар според вкуса ви. След като кипне кафето се сваля от огъня и после пак се слага за да кипне поне оше два пъти
2) Вторият вариант е да напълните джезвето със студена вода, слагате кафето и захарта и след това ги слагате на огъня докато кипнат





Как да гледаме на кафе


Знаете ли, че кафето крие тайни за вашето настояще и бъдеще?
Гледането на кафе е ритуал практикуван в много части на света от повече от хиляда години.
Обикновено, след като се изпие кафето на по чашата остават зърна кафе. Символите, които те създават могат да се разчитат и да станат ключът към бъдещето на човек.


След като изпиете кафето чашата се завърта 3 пъти в посока, обратна на часовниковата и се и се поставя обърната върху чинийка, за да се оттече. Фигурките се образуват и засъхват след около пет минути.




Чинията показва миналото, чашата – настоящето и бъдещето.

Дръжката на чашата символизира човека, който е пил кафето. Фигурите близо до ръба на чашата и в посока обратна на часовниковата стрелка от дръжката на чашата изобразяват настоящето и близкото бъдеще, а към дъното на чашата - далечното бъдеще. Дъното на чашата изобразява най интимните чувства и мисли на човека, а образите по външните стени показват материалните признаци на близкото бъдеще.

Символи за гледане на кафе Ц





ЦАР ИЛИ САМО КОРОНА – имате много силен човек до себе си, на когото можете да разчитате или вие самите сте в силна позиция сега.

ЦВЕТЕ – това са изпълнени желания.

ЦВЕТЯ (с изключение на роза, теменужка, хризантема) – знак свързан с романтични увлечения, семейна топлина и уют, особено ако цветята са няколко или букет:
-Тъмни цветя горе на чашката – скоро ще срещнете човекът, който ще стане ваш съпруг.
-Цвете в средата на чашката – състоянието на вашите деца ще ви осигури спокойни старини.
-Цвете долу на чашката – предстои ви весел празник в шумна компания, по-скоро сред природата.
-Цвете, редом с контура на лицето – заплашва ви ново, силно влюбване.
-Цвете покрай животно – предизвестява раждане на дете.
-Цвете край пътя – очаквайте гости, те вече бързат към вас и всеки момент ще пристигнат.

ЦИГАРА - нов приятел, които ще откриете случайно

ЦИГУЛКА- егоцентризъм

ЦИФРА (ЦИФРИ) – като правило, символизират дълбоки знания, кралска власт, уважение в обществото, любов на близките:
-Цифри долу на чашката – трябва да приготвите подарък за сватба. Някой от вашето семейство ще се жени в близко време.
-Цифри на дясната страна на чашката (както е изпито) – очаквайте вести. Удивителна настойчивост на вашия приятел, придружена с подарък – халка. Наближава сватба.
-Цифри, заобиколени от дребни чертички – родителите ви са готови на всичко за вас. Тяхната любов е безразсъдна, но е способна на големи жертви. Когато се нуждаете от помощ, те пак и пак ще идват при вас на помощ.
-Тъмни цифри, обикалящи сърце – вашите роднини ви обожават и се гордеят с вас.
-Цифри близо до точка – вие ще получите писмо от човека, когото обичате. То ще ви навее тъжни мисли, меланхолия, тъга.
-Цифри близо до животно – мислете за здравето си. Значите показват, че вие имате сериозно заболяване. Не отлагайте, а отидете бързо на лекар.
-Цифри около кръст – това разположение ще ви предпази от нараняване (травма) по време на работа. Бъдете предпазливи с работните инструменти.
-Цифри близо до два кръста – много е тъжно, но любимия ви човек го очаква нещастие.
-Цифри близо до квадрат – квадрат – признак на благополучие, спокойствие. Брак ще доведе до равен, обмислен живот.
-Цифри покрай единица – съпругът ви ще се окаже изобретател и много порядъчен човек.
-Цифра, заобиколена от лице – покрай вашата персона се носят много клюки, касаещи вашия личен живот.

ЦИФРАТА “1” – вие имате сложни семейни отношения. Объркали сте се и не можете да се освободите от тежко предчувствие. Ще се случи събитие, което ще осветли чувствата на човек, който ви обича отдавна и ви е верен. Огледайте се и ще се убедите, че това е най-верният избор за вас.

ЦИФРАТА “2” – не е хубав символ. Предвещава неудачи, злодеяния, болести и несъгласия:
-Двойка близо до жена – очаквайте раждане на здраво и силно момченце. Жената напълно сменя неблагоприятната символика на знака.
-Двойка близо до планина или някакво оръжие – отново хубаво, защото двойката не е сама в чашката. Вас ви очаква слава и успех във военното дело. Бързо ще стигнете високия чин.
-Двойка около нула в центъра на чашката – множество случайни хора образуват вашата среда. Бъдете внимателни, сред тях има много лицемерни. Опасявайте се от техните езици.
-Преобърната двойка – приятна изненада, по-скоро това ще бъде среща с приятеля ви от детинство.
-Двойка близо до дърво – вашето равнодушие и жестокост към хората ще има тежки последици за вас по-късно.
-Двойка близо до кръст – наближава семейна кавга, а след това – развод.

ЦИФРАТА “3” – хубава, стабилна символика, обещава печалба в бизнеса, стабилни отношения в семейството, уважения в обществото:
-Светла тройка отгоре на чашката – не трябва да се оплаквате, вие сте много богати.
-Тройка, заобиколена от облаци – вие никога не трябва да се тревожите от неуспеха. Вашата силна личност е способна да промени ситуацията в по-добра насока и то в кратък срок.
-Тройка долу на чашката, заобиколена от дребни чертички или точки – неочаквано за вас ще станете богат наследник. Късмет!
-Тройка близо до сърце – вие сте забележителна, ярка личност. Още със запознаването, човек е готов за вас на всякакви жертви. Ако вие оцените това и се решите на брак, той ще бъде радостен и здрав.
-Тройка близо до човек – предстои ви изгоден търговски съюз със сериозен партньор.

ЦИФРАТА “4” – знак, разкриващ вашия характер; вие сте неспокойна, търсеща личност; в безкрайното търсене, в очакване на необикновеното, вашето дълго търпение този път ще бъде възнаградено, вие ще станете известен в неочаквана за вас област.

ЦИФРАТА “5” – цифра, символизираща несъгласие, спорове, лоши клюки:
-Петица в центъра на чашката – някои ваши роднини пускат за вас клюки. За съжаление тези клюки ще влияят на вашия личен живот и семейството ви.
-Петица до кръст – ваш близък е обречен на тежка и мъчителна болест. Цялата грижа за болния ще легне на вашите ръце.
-Петица близо до дърво – вие току-що сте постигнали високо положение. Завистливи роднини са способни да променят ситуацията в лоша насока. Не забравяйте за постоянните несъгласия с вашите роднини!

ЦИФРАТА “6” – знак, носещ сълзи, разпри в семейния живот; обтегнати отношения с ваши близки приятели:
-Шестица близо до дърво или цифра “3” – от сложното положение ще съумеете да излезете благодарение на високопоставен, но и умен човек.
-Шестица долу на чашката – очаква ви неудача в служебните работи.
-Шестица до очертание на лице – неприятен и груб разговор с началството, който ще премине, за съжаление в присъствието на вашия съпруг.
-Шестица редом с кръст – най-накрая ще се изпълни мечта, към която сте се стремили чрез многобройни прегради.

ЦИФРАТА “7” – знак, символизиращ семейно благополучие, строителство и поддръжка на къщата. Всичко е напълно във ваши ръце.

ЦИФРАТА “8” – символ, предупреждаващ за предстоящо скарване с близък човек, но то ще внесе яснота във вашите отношения.

ЦИФРАТА “9” – тази фигура е признак на нов живот, символ на душевна ведрина; прилив на енергия, свързана с ново запознанство, което ще се състои в близките дни.

ЦИФРАТА “10” – един от най-щастливите символи в чашката; той се възприема еднозначно, но това е напълно достатъчно: вие сте родени под щастлива звезда.

ЦИФРАТА “100” – прекрасен и рядък между писмените знаци; повтаряйки в двете нули космическата осмица – знак за безкрайност – обещава щастлив живот и дълголетие. Просто, но и в същото време вярно. На добър път!

ЦЪРКВА – символизира уважение, святост, достойнство, чест.