Малко информация за любимата ни напитка - КАФЕТО

История на кафето

Първите исторически за употребата на кафе са от IX век, когато кафето се появило по платата на Етиопия. Според легендата, Етиопските пастири са първите хора забелязали въздействието на кафеина, когато козите сякаш "танцували" след консумация на плодовете на разстението. Овчарят Калди бил първия, който опитал кафените зърна. От етиопия, кафето се разпространило в Египет и Йемен, но за първи път в Арабия зърната били изпечени и сварени, подобно на съвременния метод. До XV век останалата чст от Близкия Изток както Персия, Турция и северна Африка познавали кафето.

От мюсулманския свят кафето достига до Италия и от там до цяла Европа. Напитката се популяризира след като е обявена за христианска от Папа Клемент VIII през 1600г. Първи холандските търговци внасят големи количества кафе въпреки наложената забрана за износ на урови семена и разстения от Арабия. През 1616, Питър ван ден Броек тайно успял да изнесе семена от Аден. По-късно, холандците засяват Java в Цейлон. През 1711 идват и първите пратки с внос от индонезийско кафе от о-в Ява. Кафето става популярно и в Англия, а през 1657г. е внесено във Франция. След битката за Виена през 1683г., пленените турски запаси от кафе се разпространяват в Австрия и Полша.



Как да правим турско кафе

Има два начина за приготвяне на турско кафе

1) В джезве се кипва вода и се добавя кафе и захар според вкуса ви. След като кипне кафето се сваля от огъня и после пак се слага за да кипне поне оше два пъти
2) Вторият вариант е да напълните джезвето със студена вода, слагате кафето и захарта и след това ги слагате на огъня докато кипнат





Как да гледаме на кафе


Знаете ли, че кафето крие тайни за вашето настояще и бъдеще?
Гледането на кафе е ритуал практикуван в много части на света от повече от хиляда години.
Обикновено, след като се изпие кафето на по чашата остават зърна кафе. Символите, които те създават могат да се разчитат и да станат ключът към бъдещето на човек.


След като изпиете кафето чашата се завърта 3 пъти в посока, обратна на часовниковата и се и се поставя обърната върху чинийка, за да се оттече. Фигурките се образуват и засъхват след около пет минути.




Чинията показва миналото, чашата – настоящето и бъдещето.

Дръжката на чашата символизира човека, който е пил кафето. Фигурите близо до ръба на чашата и в посока обратна на часовниковата стрелка от дръжката на чашата изобразяват настоящето и близкото бъдеще, а към дъното на чашата - далечното бъдеще. Дъното на чашата изобразява най интимните чувства и мисли на човека, а образите по външните стени показват материалните признаци на близкото бъдеще.

Символи за гледане на кафе В


В – за съжаление се е случило някакво нещастие и трябва да бъдете мъжествени.

ВАГОН - сватба ако е в композиция ще ви поканят, ако е едни предстои ви женидба.

ВАРЕЛ - празненство с много хора.

ВАЗА – ако е без цветя, означава, че ще научите нещо неприятно, свързано с ваш близък или приятел, но не се опитвайте да помагате, ако не са ви помолили за това, за да не развалите отношенията си.
-Ако е с цветя - ще имате много възможности за избор. Само и единствено от вас зависи да изберете правилната посока и да успявате. Не трябва да ви мами красивото, а е необходимо да видите и подводните камъни.

ВЕЖДИ – зависи от разположението в чашката:
-Светли, отгоре на чашката – вие имате добро сърце. Околните високо ценят вашите душевни качества.
-Тъмни, долу на чашката – заплашват ви неудачи, непредвидени трудности.

ВЕЗНИ – както се досещате, този знак не може да има устойчива символика; напълно зависим от положението му в чашката и от съседните символи:
-Везни отгоре на чашката – вие се намирате в зависимост от стара жена.
-Везни в центъра на чашката – старите дългове ви настигат и буквално стъпват на петите ви. Не ви ли се струва, че е време сериозно да се замислите – защо вие сте вечен длъжник?
-Везни, заобиколени от контур на лице – предстои ви съдебен процес в града. Предварително приемете поздравления – вие ще спечелите процес.
-Везни, обкръжени от облаци – предизвестява за големи загуби, при това абсолютно неочаквани за вас, за съжаление.
-Везни близо до петел – голям късмет в разнообразни сфери очаква децата ви. Напълно естествено – това ще ви донесе огромна радост. Вие ще започнете да се гордеете с тях.

ВЕЛОСИПЕД – това, което виждате в чашката не ви измамва – предстои ви трудно пътешествие.

ВЛЕЧУГИ- предатели които са около вас, за повечето дори и неподозирате.

ВЕНЕЦ – ще увенчаете с успех ваше начинание, което може да е и рисковано. Съдбата ви дава гаранция, че имате добри шансове, които не трябва да пропускате.

ВЕРИГА – означава:
-Обвързване с някаква продължителна работа, която ще ви отнеме свободното време.
-Сключване на брак, който е неочакван и може би прибързан. Брак по принуда.

ВЕТРИЛО – фигурката не носи приятни емоции, ако е в чашката ви. Означава изневяра от страна на половинката ви, за която не подозирате. Също ви предупреждава, че трябва да се предпазвате от залитане в крайности със сериозни последици.

ВЕНЕЦ – щастие, цялостно в няколко аспекта на човека на които се гледа на кафе.

ВЕЗНИ - съдебно дело, което все още няма решение .

ВЕТРИЛО - флирт, недискретност и поквара.

ВЕТРОПОКАЗАТЕЛ - трудност при която ще е необходима допълнителна помощ за взимане на правилното решение.

ВИЛА - скандали, между роднини.

ВИЛИЦА – този предмет символизира наклонност към охолен живот и същевременно показва, че все пак вие ще постигнете богатство. Но внимавайте: на всяка цена се огледайте около себе си, за да откриете човек, който ви прави мили очи, а в същото време ви подготвя сериозен удар в гърба заради завист или невъзможност да постигне успехите ви.

ВОДОПАД или ИЗЛИВАЩА СЕ В СЪД ВОДА – много хубаво предзнаменование. Означава изчистване от неприятности, болести и проблеми в личен и професионален план, успехи, материални придобивки и безпроблемен живот. Срока, до който това трябва да се случи или да продължи, търсете в околните картинки в чашката.

ВОЕНЕН – очаквайте събития, които ще ви принудят да потърсите помощта или подкрепата на човек на висок пост. Направете го без колебание, дори и чрез съдействието на ваши близки и познати.

ВРАНА – символ на неприятности и тревоги в къщи. Особено опасна е врана с прибрани криле по време на полета:
-Врана с разперени криле в центъра на чашката – вие и вашите противници ще решите конфликта самостоятелно, без намеса отвън. Също в скоро време не следва да вземате участие в спорове и кавги на ваши приятели.
-Врана долу на чашката под кръста – заплашва ви получаване на голяма и сериозна травма (нараняване). Необходимо е да бъдете предпазливи.
-Врана горе на чашката – лека рана. Бъдете предпазливи при приготвяне на храната.
-Врана, летяща над планини – опасение за дребни неприятности и малки неудобства.
-Врана, заобиколена от стрели – известие за смърт на близък роднина или приятел.
-Врана с прибрани крила, изтегната, приличаща на стрела значи, че приятел или роднина скоро ще има загуба.
-Врана с широко разперени крила плюс отворен клюн – на член от семейството ви предстои да напусне къщата за дълъг срок.

ВРАТА – вас ви мъчат мисли за постигане на жизнен успех и благополучие; реализирането на вашите мечти зависи от съседството с други знаци. Без значение дали е затворена, отворена или открехната, ви дава възможност да се сблъскате с нещо неочаквано, което ще ви изненада. Естествено, предупреждава и да се пазите, защото зад вратата може да се крият неприятности.

ВУЛКАН – ако фигурата е ясно изразена, с издигащи се пръски от връх на планина: Или ще се сблъскате с нечия ярост. Или пък ще станете подвластни на собствените си неконтролируеми емоции. Предупреждава да бъдете внимателни и в двата случая.

ВЪПРОСИТЕЛЕН ЗНАК – потърсете отговор на нещо, за което се колебаете. Ако ви направят предложение, добре го обмислете преди да го приемете, за да не сгрешите.

ВЪЛК – ревност, прикрита ревност.

ВЪПРОСИТЕЛНА – колебание, голямо колебание не сте сигурни какво желаете от живота като цяло.

ВЪРБА (ИВА) – този знак символизира тъга, меланхолично настроение, мечтателност:
-Ива в центъра на чашката – не може да се нарече светъл и радостен вашият живот. Но повярвайте, че това ще избледнее, ако вие гледате на нещата с оптимизъм.
-Ива върху цялата чашка – това положение говори за дълбока тъга и скръб, която ще ви сполети.

ВЯТЪРНА МЕЛНИЦА - успех в работата, след положени сили в тази насока.


Ако имате нужда от експертна помощ опитайте този гадател.